Fiber Optik Alt Yapı
Günümüzde yatay ve dikey düzlemde büyüyen binalarda ve tesislerde gerek data alışverişi gerekse de video sinyallerinin iletimi artık bakır kablolar yerine Fiber Optik kablolar ve çeviriciler vasıtası ile yapılmaktadır.
Fiber Optik altyapıların en önemli özelliği belli bir mesafenin üzerinde hizmet veremeyen bakır kabloların yerini almasıdır. Böylece yaşanacak data kesilmeleri ve görüntü kayıpları tamamen giderilmiş olur.
Bu sistemlerin en önemli özelliklerinden biri ise çevresel etkenlerden etkilenmeden temiz bir iletim sağlayabilmesidir. Fiber Optik uygulamaların bir diğer önemli özelliği de tesislerdeki aynı hat üzerinde bulunan bir çok kabloyu tek kabloya düşürebilmesidir, böylece uygulamada hem işçilik hemde diğer tesisat yan ürünlerde yüksek oranda tasarruf sağlanmış olur.
Fiber Optik kablolar yapıldıkları malzeme, ışığı kırma şekline ve ışığın kablo içinde yayılma şekline göre türlere ayrılırlar. En yaygın bilinen fiber optik kablolar ışığın yayılma şekline göre ayırt edilen Single Mode ve Multi Mode kablolardır. Single mode kabloda ışık düz bir çizgi halinde ilerler.
Multi mode kabloda ise ışık çeperlere çarparak ve kırılmalar oluşturarak yayılır. En yaygın olarak kullanılanı Multi Mode kablolardır. Single mode kablolar yüksek veri iletimi ile daha uzak mesafelerde ve kayıbın az olması istenilen yerlerde kullanılır. Ayrıca fiber optik kablolar kaplandıkları malzeme ve diğer özelliklere göre de çeşitlere ayrılırlar.